Algemene tips

Algemeen
Vanuit de industrie worden telkens weer nieuwe producten aangeboden die sterk lijken op leer, maar het niet zijn. Imitatie leer of vinyl,  synthetisch of by-cast leer zijn enkele namen voor dit materiaal. Sommige hebben een drager (achterzijde) van textiel zoals imitatie leer, waardoor snel duidelijk is met welk materiaal we te maken hebben. Andere artikelen worden gemaakt op de splitlaag van leer en worden daarom als "echt leder" aangeboden. Dit is voor de consument verwarrend.

De toplaag van de meeste kunstleer soorten bestaat uit een polyurethaan coating. Het onderhoud hiervan vraagt een aparte benadering. Met de productlijn Sedicur® hebben we de standaard in kunstleer onderhoud nieuw gedefinieerd.
Niet eerder was onderhoud zo gemakkelijk en doeltreffend. Benieuwd naar het aanbod? Klik dan hier:  Webshop: kunstleer

Samenstellingen
Kunstleer wordt in verschillende samenstellingen aangeboden:

  • Kunstleer op PVC basis 

Bij kunstleer op basis van PVC wordt vaak nog een topfinish met oplosmiddelen gebruikt. 

  • Kunstleer op PUR basis (polyurethaan)

Bij kunstleer op basis van PUR worden bijna altijd lakken op waterbasis gebruikt. Bij sommige kunstleer soorten op basis van PUR worden de diverse lagen samengesmolten tot één geheel. Er is dan geen drager meer nodig.

Kunstleer wordt veel toegepast in bijvoorbeeld meubels, auto’s, bekleding en bij projecten. Ook voor kunstleer geldt dat niet alle perfecte eigenschappen voor 100% kunnen worden gecombineerd. Hogere slijtwaarden leiden soms tot een lagere kleurechtheid en vice versa.

Waar moet kunstleer aan voldoen?
Er zijn diverse standaards waaraan kunstleer moet voldoen. DIN EN 15618 is een algemeen kwaliteitstest. De RAL-GZ 430/4 zijn specifieke eisen voor de (Duitse) zitmeubel industrie. Autofabrikanten stellen vaak nog extra eisen aan het product.

  • Kunstleer specificatie RAL-GZ 430/4:

In deze specificatie wordt kunstleer omschreven als textiel waarop verschillende lagen zijn aangebracht waardoor een lederachtige oppervlakte ontstaat. De samenstelling van het materiaal moet altijd worden aangegeven. De wrijftesten moeten droog én nat minimaal 4,5 volgens DIN EN ISO 105-X12 behalen. Lichtechtheid minimaal 5. In sommige gevallen is minimaal 6 volgens DIN EN ISO 105-B02 vereist. En zo zijn er nog meer specificaties waaraan kunstleer moet voldoen. 

Waar moet op gelet worden bij de verwerking van kunstleer?
Kunstleer is over het algemeen minder sterk dan echt leder. Daarom zijn er beperkingen aan de inzetbaarheid in de industrie. Sterke buigingen kunnen de toplaag doen splijten. Door gebruik van te dikke naalden en stiksel kan kunstleer scheuren.

Waar moet op gelet worden door de gebruikers van kunstleer?
PVC is van zichzelf een hard materiaal. Door weekmakers toe te voegen krijgt PVC veel soepeler eigenschappen. De weekmakers zetten zich vast tussen de moleculen en maken het product quasi luchtiger. Wanneer deze weekmakers ontsnappen droogt de oppervlakte uit en wordt deze onherstelbaar beschadigd. Dit proces wordt versterkt door met niet geschikte reinigers te werken.

Schade door hydrolyse
Hydrolyse is de splitsing van een chemische verbinding onder opname van water. Door hydrolyse kunnen de polyester ketens in PUR kunstleer gespleten worden. Dit proces is onomkeerbaar. Dit proces kan ontstaan door regelmatig met te veel water te reinigen of door een veel te hoge luchtvochtigheid. Hoe groter het aandeel polyester, hoe meer kans op hydrolyse. Afnemen met een vochtige zeem is dus niet altijd goed. 

Bovengenoemde schade aan kunstleer kan worden versterkt door transpiratie en huidvet. Huidcrème kan emulgatoren, oliën, vetten, glycerine en conserveringsmiddelen bevatten die niet geschikt zijn. Zonnebrandcrèmes en insectenmiddelen kunnen werkstoffen bevatten die het kunstleer beschadigen (DEET, alcohol, aldehyde)  

Door reacties met vetten en oliën kunnen de weekmakers in PVC eerder migreren en kan PUR kunstleer opzetten. Alcohol en oplosmiddelen beschadigen de lak van PUR kunstleer en lossen PVC zelfs compleet op.

Veilig schoonmaken en juist onderhouden
Kunstleer wordt vaak als onproblematisch wondermiddel verkocht. Bij onjuiste behandeling is het materiaal echter zeer kwetsbaar. Behandel kunstleer dus niet met huis-, tuin- en keukenmiddelen, maar kies voor speciale kunstleer producten.

Onderhoudsadvies algemeen
Houd kunstleer stofvrij. Het liefst met een schone droge doek (of de LCK® reinigingshandschoen) wekelijks afnemen. Sedicur® strong protector biedt een extra bescherming tegen vroegtijdige vervuiling. 

Projecten
Er is een veelvoud van desinfectiemiddelen beschikbaar. De werkzame stoffen zijn per product verschillend. Wij adviseren om desinfectiemiddelen alleen toepassen na uitdrukkelijke goedkeuring door de fabrikant.

 


Vragen?
Nieuwsgierig geworden en heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op!
Kijk snel op de contactpagina of klik hier voor meer informatie. 

© 2010 - 2024 LCK Nederland | sitemap | rss