Basisregels

Een pennenstreep in het leder, chocomelk of soep geknoeid? Geen paniek! Heel veel vlekken gaan er met het juiste onderhoudsmiddel en
een klein beetje geduld gewoon weer uit. Op deze pagina lees je precies wat je kunt doen!


Basisregels
Er zijn heel veel soorten vlekken, en allemaal verschillen ze van elkaar. Er zijn grote vlekken, kleine vlekken, vetvlekken, vlekken met kleur, vlekken door medicijngebruik, kalkranden, kleine krasjes en kale plekken. Elke vlek heeft een andere oorzaak en moet op een aparte manier behandeld worden. Dat klinkt lastig, maar gelukkig zijn er 10 basisregels die voor alle vlekken gelden:

Afstoffen 
Bijna elke vlek wordt 10x lastiger te verwijderen wanneer de oppervlakte stoffig is. Stof je meubels daarom regelmatig af en zorg ervoor dat de oppervlakte stofvrij is, voordat je gaat reinigen!

Voeding
Probeer het leder halfjaarlijks te voeden met de geadviseerde onderhoudslotion. Wanneer je dit netjes bijhoudt zorg je er eigenlijk voor dat de vocht- en vetpercentages van het leder op peil blijven. Nieuwe vlekken zullen veel makkelijker reinigbaar zijn. Bovendien voorkom je hiermee dat vloeistof direct in het leder gezogen wordt.

Vloeistoffen 
Neem vloeistof zo snel mogelijk af en probeer hierbij zo min mogelijk op de vlek te deppen. Neem bijvoorbeeld (ongekleurd) keukenpapier en gebruik dit om de vloeistof op te zuigen. Dit gaat het gemakkelijkst wanneer je de punt van het papier in de vloeistof houdt. Heb je veel gemorst? Zet dan de keukenrol in zijn geheel in de vloeistof.

Vaste stoffen (zoals mosterd, aardappelpurree, etc.)
Vlekken met vaste stoffen zo veel mogelijk wegnemen met een (schone) lepel. Zorg ervoor dat je de stof in één keer keer oplepelt. Lukt dit niet? Maak de lepel dan weer schoon met een stuk droog keukenpapier, voordat je de rest van de vaste vervuiling beetje bij beetje verwijdert. 

Algemene tips

  • Probeer de verleiding te weerstaan op vlekken te boenen, te wrijven of op enige manier druk te zetten op het leder. Je hebt kans dat je dit permanent zult blijven zien. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn!
  • Gebruik geen huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Vaak zitten hier oplosmiddelen bij in. 
  • Reinig altijd een compleet pand (zoals een heel zit/rugvlak) en niet alleen de vlek. Door 'plaatselijk' te reinigen kan het zijn dat deze vlek juist gaat opvallen.
  • Bewerk een vlek altijd van buiten naar binnen en zet zo min mogelijk druk. 
  • Laat het schuim van de reiniger het werk doen. Breng het schuim met draaiende bewegingen aan op de vlek en laat dit kort intrekken (niet helemaal op laten drogen). Neem het schuim vervolgens af met een licht vochtige doek.

Gedestilleerd water
Nadat je een vlek gereinigd hebt, adviseren we om het hele pand even na te reinigen met een licht vochtige doek. Gebruik hier (bij voorkeur) geen kraanwater. Niet al het kraanwater in Nederland heeft dezelfde waterhardheid. Door te reinigen met kraanwater kunnen er vervelende kalkranden achterblijven. Deze zijn zeer hardnekkig en soms zelfs niet meer te verwijderen.

Haal daarom 1-2 liter gedestilleerd water in huis, hiermee voorkom je de vorming van kalkranden. Gedestilleerd water is verkrijgbaar in bijna elke supermarkt, of bij de drogist: gedeminiraliseerd water. 
 


Voorbeeld: "Een lekker toastje met tapenade op leren bank gemorst"

Je kent het wel, vrijdagmiddag lekker op de bank. Borreltje erbij en natuurlijk een heerlijk toastje met wat lekkers. En dan...
Oke, wat ga je doen? Met het servetje wegpoetsen toch? Nee! Volg deze stappen: 

  1. Haal alle vaste stoffen weg met een schone lepel. Dus de restjes van de toastjes en de vaste / grove tapenadestukjes.
  2. Loop naar de keuken en pak de keukenrol. Scheur een velletje af en houdt de punt van het vel in de vloeistof. Laat het papier volzuigen en gooi het weg. Herhaal totdat nagenoeg alle vloeistoffen zijn verdwenen. 
  3. Pak de reiniger uit de onderhoudsset. Heb je deze niet, of heb je niet genoeg? Bestel hem dan snel. Op werkdagen voor 14:00 besteld is de volgende dag al in huis! 
  4. Zet twee schone teiltjes / bakjes (desnoods een pan) klaar. Schud de reiniger goed voor gebruik en giet circa 1/4 in het eerste teiltje. Pak het gedestilleerde water en giet circa 1/4 deel in het tweede teiltje. 
  5. Gebruik de spons om in het teiltje met reiniger veel schuim te knijpen. Breng het schuim vervolgens aan op het leder. Gebruik draaiende bewegingen om het schuim gelijkmatig te verdelen. Zet geen tot zeer weinig druk en laat het schuim het werk doen. Werk altijd van buiten naar binnen en behandel nooit alleen de vlek, maar reinig altijd een compleet pand. 
  6. Laat het schuim kort intrekken, maar niet helemaal opdrogen. Pak een schone doek en drenk deze in het gedestilleerde water. Knijp de doek uit en neem het hele pand van naad tot naad af. Spoel de doek uit en herhaal tot al het schuim weg is. 
  7. Herhaal stap 5 en 6 eventueel en laat vervolgens goed opdrogen. 

Is de vlek helemaal weg? Fijn! Maar waarschijnlijk zie je toch nog een donker plekje. Hoe komt dit? In de meeste tapenade zit ook een beetje vet. Vet kunnen we helaas niet met water reinigen. Gelukkig zijn hiervoor twee oplossingen: 

  1. Geduldig zijn! Open leersoorten (aniline,saddle, vintage, nubuck, etc.) hebben de eigenschap om kleine vetvlekken in zich op te nemen. Hier gaat soms enkele weken over heen.
    • Maak daarom een foto van de vetvlek. Zet een timer in je agenda en maak over een week nog een foto van precies dezelfde plek. Probeer de foto op hetzelfde tijdstip en met dezelfde lichtinval te maken.
    • Herhaal dit elke week voor ongeveer 3-4 weken en vergelijk de foto's met elkaar. Wordt de vlek zichtbaar minder? Dan vooral niks meer aan doen! De vlek zal vanzelf verdwijnen. Zo niet, kijk hieronder.
       
  2. Reinigen met een ontvetter. Hiervoor ontvangen we graag eerst een foto van de vetvlek. Wij kunnen je precies vertellen of het zinvol en haalbaar is om aan de slag te gaan. De ontvetter kun je vervolgens bestellen in de webwinkel: Keralux® degreaser. 

*Let op: het bovenstaande voorbeeld is en blijft een voorbeeld. Elke situatie is anders en daarom kijken we graag even met je mee. Stuur een aantal duidelijke foto's naar: info@lcknederland.nl en kijk wat wij voor je kunnen betekenen.

 


Vragen?
Wil je toch liever even contact met een van onze medewerkers? Dat kan! Onze experts staan elke werkdag voor je klaar.
Kijk even op de contactpagina voor ons mailadres, telefoonnummer en onze actuele openingstijden.


Vlekkentabel

Klik hier voor onze uitgebreide vlekkentabel in pdf

© 2010 - 2024 LCK Nederland | sitemap | rss